Verteltassen

In de groepen 1-2 leren de kinderen met 2 taalstimulerinsprojecten spelenderwijs leren.

Bereslim is de aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen waarbij kinderen leuke en leerzame spelletjes kunnen doen en prachtige prentenboeken kunnen bekijken. De producten van Bereslim kunnen zowel thuis als op school worden gebruikt en dragen bij aan het verhaalbegrip en de woordenschat van jonge kinderen. Kinderen kunnen zowel thuis als op school spelen en gebruik maken van:
Bere slimme boeken, Samen Slim en Letters in Beweging. Wij vinden het als school belangrijk dat ouders op deze manier via het thuisgebruik van Bereslim worden betrokken bij schooltaken, de leerkrachten kunnen zien wat de kinderen thuis hebben gedaan (net zoals bij  rekentuin).
De Agora Taaltas heeft tot doel de woordenschat en de mondelinge taalvaardigheid van de leerlingen te vergroten en de onderlinge band tussen ouder en kind te verstevigen door een bijzonder voorleesmoment te creëren. De Taaltassen worden gemaakt door ouders van de Willibrordschool en bevatten een prentenboek en allerlei verschillende materialen om mee te spelen.
Knutselochtend taaltassen
Elke woensdagochtend (08.30-12.30) worden er op het hoofdgebouw de prachtigste tassen gemaakt die vanaf half november worden uitgeleend aan de oudste kleuters. We hebben al veel tassen maar er moeten er ook nog veel gemaakt worden. Het maken van de tassen is arbeidsintensief maar ’ vele handen maken licht werk’ dus we zijn nog op zoek naar ouders! Aanmelden kan bij Nancy (groep 1-2D) ga gerust even bij haar langs ook al kunt u niet op de woensdagochtend dan is er wellicht werk dat thuis gedaan kan worden. De taaltassen groep is niet alleen een creatieve groep maar ook een groep die het gezellig vindt om tijdens het ‘werken’ een kop koffie met elkaar te drinken en te praten overal allerlei schoolse en niet schoolse zaken. Zie onderstaand stukje uit de Williweetjes maart 2017.
     2014-08-27 12.46.49 (Kopie).jpg                                      2014-08-27 12.46.53 (Kopie).jpg
Op onze school vinden we lezen heel belangrijk.Daarom willen we alle kinderen de gelegenheid
geven plezier te krijgen in lezen. Daarmee beginnen we al in de groepen 1/2. De meeste kinderen
kunnen dan nog niet lezen. Ze kunnen echter heel veel plezier beleven aan voorlezen! En dat doen we
dan ook veel op school in de onderbouw. Het is natuurlijk ook heel erg leuk, als er thuis wordt voorgelezen.
Daar willen we graag een handje bij helpen. Alle kinderen uit groep 1/2 krijgen één keer in de twee weken een Taaltas mee naar huis.
In de Taaltas zit een voorleesboek en enkele spelletjes, die passen bij het onderwerp van het boek. De ouders kunnen voorlezen uit het boek en samen met hun kind de spelletjes spelen. Zo krijgen kinderen plezier in het voorlezen en willen steeds liever zelf een boek leren lezen. Tijdens de inloop in de groepen 1/2 maken de ouders kennis met de taaltassen, de boeken en de spelletjes. Uit de jaarlijkse enquête blijkt dat veel ouders gebruik maken van de taaltassen thuis. Dat is heel mooi!

Om de Taaltas te kunnen verspreiden onder de kleuters hebben we rond de 110 à 115 taaltassen in ons assortiment. Daarnaast is ons doel om 35 taaltassen bij te maken dit schooljaar. We zijn ongelooflijk trots op onze Taaltasouders, die al deze tassen in orde hebben gemaakt en die nog steeds verder gaan! Dat doen ze door de linnen tassen te versieren met borduur- en naaiwerk en door de tassen in te richten met de spelletjes, geplastificeerde inhouds- en uitlegkaarten.
Elke woensdag ochtend werken ze hieraan. De ouders werken keihard, maar ze maken het ook heel gezellig met lekkere hapjes en zelfs op z’n tijd met een uitgebreid heerlijk ontbijt! En dat verdienen ze! We zijn heel blij met deze enthousiaste moeders. Ze zouden het fijn vinden, als er nog een paar ouders bij komen gezellig te werken, maar om op z’n tijd lekker mee te happen! Daarvoor kunt u juf Nancy of Beatriz Duursma, de coördinator van de taaltassen, benaderen.
De uitleen zal weer starten in de week van 13 maart en de betrokken ouders ontvangen hierover een Digiduif bericht. Veel leesplezier!